LoVe

LoVe

Wednesday, June 29, 2011

Ikan masak percik

Assalamualaikum.

Utk lunch tengahari td, Dira ditugaskan oleh umi utk memasak ikan ini. Ini adalah resipi dari umi. Mula-mula masak tu, taktaw pun bagaimana rupanya. Bila da masak tu, barulah taw yg umi swoh masak ikan percik rupanya. Yelah, dira yg lurus bendul ni ikut jela resepi tu satu persatu tanpa mengetahui nama masakan itu. Uhuk2~



Bahan-bahan:

- 6 ekor ikan kembung
- serbuk kunyit + garam secukupnya (garam kunyit)
- 1 biji bawang besar*
- 3 ulas bawang putih*
- 2 biji bawang merah* (*dikisar halus)
- 1/2 sudu besar cili kering kisar
- 2 paket santan
- 1 hiris asam keping
- 2 keping daun limau purut
- 1 sudu besar gula
- 1 sudu teh garam


Cara membuat:

1. Ikan bersalut garam kunyit digoreng spt biasa terlebih dahulu.
2. Panaskan minyak, tumis bawang yg telah dikisar sehingga wangi.
3. Masukkan cili kering kisar.
4. Masukkan santan. Kacau hingga sebati.
5. Masukkan asam keping dan daun limau purut.
6. Masak sehingga santan mendidih.
7. Akhir sekali, masukkan ikan yg telah digoreng dan kacan hingga rata.



p/s: resipi ini sangat simple dan sedap dimakan. (n_n)




2 comments:

Ahmad Irhaf said...

Banyak resepi awk letak..pandai awak masak kan..ada resepi kek tak..?try la masak kek pulak ^^

Unknown said...

sy mmg terrer masak, sedap ke tak tu blakang kira..huhu~
resepi kek byk je..tp yg sy terrer buat kek coklat je..huu~