Assalamualaikum.
Untuk lunch tengahari td kami masak resipi baru. Ayam halia sos tiram ni sebenarnya diambil daripada resipi daging halia sos tiram. Kami hanya menggantikan daging kpd ayam. ^^
Untuk lunch tengahari td kami masak resipi baru. Ayam halia sos tiram ni sebenarnya diambil daripada resipi daging halia sos tiram. Kami hanya menggantikan daging kpd ayam. ^^
Bahan-bahan:
- 500 gram daging ayam, potong kecil-kecil
- 1 inci halia*
- 3 ulas bawang putih* (*ditumbuk halus)
- 2 sudu besar sos tiram
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
- secubit gula
- 1 cawan air
- 1 biji bawang besar (hiris)
- 2 ulas bawang putih (hiris)
- 2 inci halia muda (hiris halus)
- 3 sudu besar kicap cair
- hirisan cili merah (utk hiasan)
- daun sup (utk hiasan)
Cara membuat:
1. Ayam digaul dgn halia dan bawang putih yg telah ditumbuk halus dan diperap selama 2 jam.
2. Panaskan minyak dlm kuali, tumis hirisan bawang putih dan halia hingga wangi.
3. Masukkan sos tiram dan kacau rata.
4. Masukkan ayam, gaul dan masak hingga kecut.
5. Tambahkan air dan bila mendidih, masukkan kicap cair.
6. Masukkan hirisan bawang besar dan serbuk lada hitam.
7. Masak hingga ayam masak.
8. Tabur hirisan cili merah dan daun sup sebelum dihidangkan.
p/s: ianya sgt lazat terutama sekali rasa kuahnya. Cubalah! (n_n)
No comments:
Post a Comment