LoVe

LoVe

Sunday, May 29, 2016

Mount Tok Nenek 6248 ft

Assalamualaikum.
Next trip..is here!

Mount Tok Nenek Single
Height: 6248 ft / 1904 meter
Location: Lojing. Kelantan
Date: 28 - 29 May 2016
Line up 14 ( 12 men, 2 women)
Group: Silversango Hikerz

Jadi, ni dah gunung ke-4 yang Dira dah tawan. Gunung okay, yang bukit-bukit tu toksah duk kira lah. haha
.
.
Diari pendakian bermula.
Day 1


Meeting point: BHP Blue Valley, Cameron.


Starting point: Perkampungan Orang Asli Renggil, Pos Brooke di Lojing.
Pendakian dimulakan selewat2nya pukul 2 petang. Kepanasan terik mentari. huhu



Sungai kecik, besar, dalam, cetek semua redah je. Wajib kasut basah.














Log masa:
Day 1
2.00pm: start mendaki dr Kg Orang Asli Renggil
4.15pm: tiba simpang Tok Nenek (rehat 30mnt)
6.00pm: tiba Kem Lengkuas (rehat 30mnt)

6.45pm: Kem Kicap

7.05pm: tiba Kem Asadi (berhenti mghormati maghrib)
8.15pm: tiba Kem Hari
10.00pm:tiba Kem Berlumut (setup khemah)

Day2
8.30am: mula mendaki ke puncak
10.30am: tiba puncak Tok Nenek (lama berenti ontrek)
12.00pm: mula menurun
1.00pm: tiba Kem Berlumut (makan n berkemas)
3.00pm: peserta terakhir turun
3.45pm: tiba Kem Hari
6.30pm: tiba tali oren (skip semua campsite)
9.00pm: tiba starting point
Yg terawal tiba jam 6.30..dan Dira semestinya yang paling lewat sampai semasa menaik mahupun menurun. hihihi~

Day 2

Kesejukan gara-gara hujan & sleeping bag sendiri basah. uhuk2.

Pendakian ke puncak bermula.







Buah kemenangan ohoiii~








Alhamdulillah.
Trip ni enjoy sangat..
walaupun malam ke pagi tu asyik hujan dan khemah pon kena tempias ditambah lagi dengan pakai baju selai je, pastu sweater pon tak bawak. Tapi itulah kenangan yang paling manis.

Terima kasih semua yg support Dira.
Lagi2 sweeper masa naik (Kak Rose) & masa turun (Abg Niki & Mira)
Dan kepada semua yang banyak membantu & memberi tunjuk ajar, arigato gozaimasu! ^^


Sekian.
Wassalam.
(n_n)













1 comment:

Pha Is said...

pergh.. dahsyat..