LoVe

LoVe

Friday, July 1, 2011

Banana Crumble

Assalamualaikum.

Baru je buat petang td, fresh lg. Sanggup singgah pasar kat bandar td cari pisang semata-mata nak try buat ni.

Source: anymz.kitchen
Sepatutnya, rupanya mcm ni lah ye ^^


Bahan-bahan:
- 250 gm mentega
- 150 gm gula ising
- 1 biji telur
- 350 gm tepung gandum
- 1 sudu kecil esen vanila
- pisang emas secukupnya

Cara menyediakan doh:
1. Pukul mentega dan gula ising hingga tepu.
2. Masukkan telur dan kemudia tepung dan esen vanila.

Cara membuat:
1. Ratakan doh setebal 2 cm di dalam dulang pembakar yg telah disapu dgn mentega.
2. Susunkan pisang emas rapat-rapat.
3. Parutkan lebihan doh td si atas pisang yg telah disusun.
4. Taburkan gula pasir di atas doh.
5. Bakar pada suhu 160 C selama 30 minit.

Jangan bakar lama-lama sangat. Law tak jadi mcm ni la..


Hehe. Yg kteowg buat ni hitam manis sket. Special tuh. Haha!
Janji sedap!

(n_n)


2 comments:

Fakh said...

akhirnya..ada resepi kek..tapi ini kek ke awak..?yg pnting mesti best klu makan time sarapan or mnum petang kan..^^

aLeXa iXora said...

nop, ini bkn kek la awk..
pencuci mulut je..huhu ^^
yup, best law mkn time minum ptg..