LoVe

LoVe

Tuesday, August 23, 2011

MEREKA YANG TIDAK DIPERTEMUKAN DENGAN LAILATUL QADAR


Sesungguhnya Malam Lailatur Qadar merupakan satu malam yang sukar digambarkan kehebatan serta keistimewaannya. Terlalu banyak rahmat Allah diturunkan pada malam ini sehingga Allah nyatakan khusus dalam Al-Quran surah al-Qadr tentang kehebatan malam ini. Yakni terlebih baik dari 1000 bulan ( 83 tahun 4 bulan..jika dikira dengan umur manusia).Namun demikian ada umat islam yang tidak akan Allah pertemukan mereka dengan malam tersebut. Antaranya:

1. Anak yang diberi kesempatan hidup bersama ibu bapa mereka, namun mereka mengabaikan kedua ibu bapa mereka yang sudah tua. Mereka tidak memberikan kasih sayang, membantu sewaktu mereka sakit dikala mereka berdua masih hidup.

2. Mereka yang memutuskan silaturrahim antara sesama manusia, sama ada jiran, adik beradik, rakan sekerja dan sebagainya.

3. Anak yang menderhaka kepada ibu bapa dan tidak memohon ampun kepada ibu bapa mereka sehingga mereka mati.

4. Penzina yang tidak melakukan taubat nasuha.

5. Mereka yang tidak bertegur sapa sesama Islam selepas lebih dari 3 hari.

6. Mereka yang menghina alim ulamak dan pejuang agama Allah swt.

7. Mereka yang berpuasa namun tetap melakuakn perkara yang haram

Marilah kita rebut peluang yang di 10 malam yang terakhir ini. Peluang selalu datang kepada kita, namun kenapa kita jarang sekali memikirkan bahawa peluang itu belum pasti ada yang kedua kali..Renung2kan agar kita menjadi hamba terpilih untuk bertemu malam Lailatuil Qaadarnya....Insya Allah

source: facebook

No comments: